Slovenian food & wine

Słoweńska kuchnia… No właśnie, opisać ją w kilku zdaniach jest bardzo trudne. Poniżej próbujemy jednak dać Wam przedsmak tego, czego możecie spodziewać się w nowej Restauracji i Hotelu 97.

Słoweńska kuchnia jest przede wszystkim wynikiem burzliwej historii Słowenii oraz różnych wpływów, jakie na przestrzeni wieków odcisnęli na tym regionie: antyczne Cesarstwo Rzymskie, a potem Republika Wenecka i w końcu Cesarstwo Austriacko-Węgierskie.

Oczywiście jest zupełnie różna niż kuchnia polska. Przejawia się to zdecydowanie mniejszą ilością przypraw oraz – co zrozumiałe – innymi składnikami. Słoweńskie dania są też bardziej delikatne i bez intensywnych przypraw, a podstawowy ton ich smaków nadają właśnie składniki. Do typowych należą m.in.: żółta kalarepa, mąka gryczana, kukurydziana kasza manna, a z mięs, przede wszystkim, wołowina. Zimą królują kiszonki z rzepy i kapusty, a w sezonie leśne poziomki, czy pieczone kasztany, które mieszkańcy Słowenii regularnie zbierają w lokalnych lasach. Podobnie, jak Polacy zbierają w swoich lasach grzyby.

W tradycyjnym słoweńskim menu nie znajdziemy tyle co w polskim wieprzowiny i drobiu. Kaczki i gęsi Słoweńcy przyrządzają od przysłowiowego wielkiego dzwonu. No i jest jeszcze chleb, który pełni rolę szczególną. Zarówno w przypadku prywatnych domów, jak i w słoweńskich restauracjach nie ma obiadu bez chleba.

Wśród owoców królują brzoskwinie, ale na stołach popularne są też te, które znamy u nas: jabłka, gruszki, jagody, leśne poziomki, czereśnie i winogrona.

Na koniec desery. Tu różnica jest już bardzo widoczna, ponieważ słoweńskie rarytasy zdecydowanie nie są tak słodkie jak polskie. Znajdziemy w nich sporo orzechów włoskich, twarogu oraz cienkiego ciasta filo.

I jeszcze małe podobieństwo. Zarówno polska, jak i słoweńska kuchnia są różne w poszczególnych regionach kraju. Bliżej granicy włoskiej Słoweńcy częściej jedzą dania typowe dla obszaru śródziemnomorskiego, w tym owoce morza. Mieszkańcy terenów alpejskich preferują natomiast posiłki bardziej sycące, na bazie mąki, mięs, wędlin i ziemniaków. Natomiast w kuchni regionów położonych przy wschodniej granicy dominują wpływy węgierskie z papryką, czy olejem z pestek dyni.

Restauracja 97, pierwsza w Bydgoszczy i całym regionie kujawsko-pomorskim, która specjalizuje się tylko w kuchni słoweńskiej, będzie serwować swoim Gościom tylko typowe i charakterystyczne dania dla wszystkich regionów Słowenii. Nie będziemy ich dzielić na poszczególne regiony. Tworzymy natomiast menu gwarantujące pełny przekrój tego, co tradycyjna kuchnia całej Słowenii ma najlepszego.

Otwarcie w październiku 2019 r., ale zapraszamy.

PS. Choć mało osób o tym wie, to Słowenia zdecydowanie należy do winiarskich krajów. Produkcję wina kultywuje się tu od ponad 2500 lat. Ba, produkuje się go nawet w znacznych ilościach, a do tego w doskonałej jakości. Nie wiemy o tym zbyt wiele, bo na eksport trafia znikoma ilość. Zdecydowana większość krajowej produkcji ląduje na słoweńskich stołach. Od teraz jej wyselekcjonowana część będzie także dostępna w Bydgoszczy – w Restauracji 97.

Close Menu
×
×

Koszyk

Nasza strona przechowuje małe pliki (cookie) na Twoim komputerze.  Ciasteczka używamy aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie storny (technical cookies), do generowania raportów użycia systemu (statistics cookies) oraz aby odpowiednio dostosować wyświetlane propozycje (profiling cookies). Zezwolenie na użycie ciasteczek pozwoli nam dostarczać najlepszych wrażeń podczas użytkowania naszej strony. Cookie policy